2021 m. rugpjūčio 23 d., pirmadienis

Begalinės periodinės trupmenos

Čia rasite informaciją apie tai, kaip begalinę dešimtainę periodinę trupmeną paversti paprastąja. Atvirkščią variantą (iš paprastosios trupmenos paversti į dešimtainę) egzamino metu nesunkiai atliksite ir skaičiuotuvu (viršųdalini iš apačios ir visa magija :) ), tačiau dešimtainė -> paprastoji žinoti reikia, nes bus problemų tai padaryti skaičiuotuvu.

Gali būti du variantai:

a) periodas eina iškart po kablelio. Tokiu atveju viskas atliekama pakankamai paprastai - periodą dedame į paprastosios trupmenos skaitiklį (viršų), o į vardiklį (apačią) dedame tiek devynetų, kiek skaitmenų turi periodas. Pavyzdžiui: 

Pabandykite padalinti skaičiuotuvu 26 iš 99 ir suprasite, ką turėjau galvoje sakydama, jog atgalinį variantą padaryti lengva :) Gausite 0,26262626... . 
b) periodas eina toliau nuo kablelio. Tokiu atveju reikia žiūrėti, kiek skaitmenų turi pats periodas ir kaip toli jis yra nuo kablelio. Trupmena konstruojama taip:
skaitiklyje (viršuje) parašomas toks skirtumas: visi skaičiai matomi po kablelio (šiuo atveju 1756) minus tie skaičiai, kurie neįeina į periodą, bet esantys po kablelio (šiuo atveju 17). Skaitiklyje gauname skirtumą 1756 - 17. Vardiklyje (apačioje) rašome tiek devynetų, kiek turi periodas (šiuo atveju - 2) ir tiek nulių, kiek yra ne periodo skaičių (šiuo atveju - irgi 2). Gauname tokią paprastąją trupmeną:


Jeigu padalinsite 1739 iš 9900, gausite tai, kas įrašyta pradžioje: 0,1756565656... . 
Dar keletas sudėtingesnių pavyzdžių:







Nulis vis tiek yra paisomas, žiūrint atstumą nuo kablelio, tačiau skirtume jo, žinoma, nelieka (juk nėra skaičiaus 0145 arba 073, tiesa? :) ).

Tikiuosi, buvo naudinga, jeigu kyla klausimų - klauskite!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą